Pokémon Go met Nonnie

12 redenen waarom Pokémon Go absoluut niks voor mij is
Het is zoooo 2016!
Roselia
Het vreet tijd!
Solrock
Vooral voor nerds
Exeggutor
Pokemons zijn lelijk
Emboar
Spelers zijn overal op straat te herkennen
Eevee
Het is verslavend
Horsea
Ik ken alleen Pikachu
Pikachu
Je bent een sukkel als je het nu nog speelt
Zekrom
Je wordt overal naartoe gelokt
Zangoose
Zo'n geknikte nek is slecht voor je houding
Grumpig
Ik ben niet opgegroeid met Pokémons
Machamp
Het is niet cool
Magmar
Corona breekt verzet
en het bloed kruipt...
Daar ben ik mooi ingetrapt. Door het coronavirus alle tijd van de wereld. In eerste instantie werd deze tijd smakelijk gevuld met het bakken van cake, koekjes en taart. Tot de oven het zuchtend opgaf. Een gapend zwart gat (en niet alleen de oven) opende zich voor me.

Door een pokemonspeler van het eerste uur, een tweede speler met wisselend interesse en tenslotte een derde speler in mijn directe omgeving, die zich uit pure wanhoop op de Pokemons stortte, ben ik uiteindelijk overstag gegaan. Okay, okay, ik doe mee. Ik kan er immers altijd nog mee stoppen. Toch?

Welkom bij Pokémon Go!
Op je plaatsen, klaar voor de start, (Pokémon) GO!
Help! Wat moet ik doen?
Maak een avatar, bedenk een naam en kies een team.
Een team?
Rood, geel of blauw. Kies maar.
Oké, here we go.
En daar ben ik dan:
Pokenonnie (lijkt als twee druppels water op me; badass: mijn tegenstanders schijten zeven kleuren stront) met buddy Eevee op mijn schouder (ook al zo angstaanjagend!)
Team blauw
Pokémon Go in vogelvlucht
Gotta catch em all
Vangen, vangen, vangen. We gaan los.

De pokemons verschijnen overal en het is de bedoeling dat ik met een balletje naar ze gooi. Als ik raak gooi, is het nog even spannend. Blijven ze zitten in het balletje of springen ze er weer uit?

Je krijgt de keuze uit 3 ballen: een rode pokeball, een blauwe great of een gele ultra ball. Who's afraid of red, yellow and blue? Als je denkt dat je de pokemon makkelijk kunt vangen gebruik je een rode bal, een iets lastiger exemplaar vang je met blauw en een heel lastig portret pak je het beste met een ultra ball aan. Zelf gebruik ik de CP als leidraad. Hoe hoger de CP, des te meer schuif ik van rood via blauw richting geel. Maakt het daadwerkelijk uit? Geen idee! Sommige pokemons zijn zo eigenwijs, dat ze zelfs na vijf rake worpen nog niet in het balletje blijven zitten. MEGA FRUSTRATIE!
Alweer een Seedot?
Die heb ik al, hoor.
Mijn eerste pokemondag was communityday, overal Seedots. Op een gegeven moment had ik er zoveel. Steeds als ze weer verschenen, dacht ik: ja, die heb ik al, hoor. En ik ging andere poppetjes vangen.

Community Day: Seedot hier, Seedot daar, Seedot overal
Weggooien?
Fout, fout, fout! Pas later kwam ik erachter dat je juist veel Seedots moet vangen. Want die kun je dan weer weggooien. Wat? Pokemons weggooien? Waarom? Waarvoor heb je ze dan gevangen?
I want candy!
Het klonk goed, candy, maar wilde ik wel scheiden van de Pokemons die ik met veel moeite had gevangen? Wat moest ik met die Candy? En hoe weet je nou welke Pokemons je kunt weggooien? Hoe werkt dit spel eigenlijk en wat is nou precies de bedoeling?

Candy krijg je als je een pokemon vangt en als je een pokemon weer weggooit. Vangen levert 3 candy op, weggooien eentje. Overigens wordt dat geen weggooien genoemd, maar transfer. Komt op hetzelfde neer, want je ziet die pokemon nooit meer terug. Dat je niet maar onbeperkt kunt blijven vangen, wordt al snel duidelijk, want op een gegeven moment is je storage vol. Geen nood, want met muntjes kun je extra ruimte bijkopen voor je collectie pokemons. En die muntjes kun je weer verdienen door pokemons in gyms te zetten, tenminste als de gym jouw kleur is en als er ruimte is. Er passen maximaal 6 pokemons in een gym. Begint het al te duizelen? Mij wel toen ik net was begonnen met spelen.

Candy is belangrijk. Waarom? Omdat je daarmee een pokemon kunt evolueren. Als je genoeg candy hebt, kun je de pokemon veranderen in een andere (vaak angstaanjagendere) pokemon. Zo heb je voor het evolueren van een Seedot naar een Nuzleaf 25 candy nodig. En als je nog 100 candy hebt, kun je in het geval van een Seedot verder evolueren naar een Shiftry. Dat kan overigens niet bij alle pokemons. Soms heeft een pokemon geen evolutie, soms ėėn en soms twee.

Als je een tijdje speelt, wil je sterke pokemons hebben in je storage. Dat is de verzameling, die je bij elkaar hebt gespeeld. Naast evolueren kun je je pokemons ook sterker maken door power up. Ook hiervoor heb je candy nodig, maar naast de candy heb je ook stardust nodig. De eerste keer dat ik een pokemon sterker wilde maken heb ik eerst gekeken of ik genoeg candy en stardust had en toen hup: power up.

Wat bleek? De candy was speciaal voor die ene pokemon, maar de stardust is voor alle pokemons, dus daar moet je zuiniger mee doen. Welke pokemon wil je power uppen en welke niet? Keuzes, keuzes!

Lekker, candy!